Twarogowe placuszki jak chmurki. Okraszone miodem mniszkowym, owocami i jogurtem.

Mówią, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia lecz powinno być przede wszystkim smakowite i pożywne. Oto jedno z tych śniadań dzięki któremu chce się wstać z łóżka. Nie można mieć złego dnia po takim śniadaniu!


Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 2

Składniki:

  • 250 g twaróg lub 200 g ricotta zależy jakiego seru użyjecie
  • 3 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)

 Dodatki:


Wymieszaj żółtka, cukier waniliowy, mąke oraz twaróg (zgnieć widelcem jeśli chcesz my lubimy natrafiać na grudki sera) lub ricottę. Ubij białka mixerem do utworzenia tzw. stiff peaks. Dodaj 1/3 białek do masy serowej i szybko zamieszaj, a resztę białek dodawaj stopniowo za pomocą szpatułki wprowadzając białka delikatnie jak przy robieniu biszkoptu. Smaż swoje pancakes bez dodatku tłuszczu po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolnymi dodatkami. Smacznego!


Wpadnij również na mój instagram 🤗


English:

Ricotta pancakes with walnuts, smash blackcurrant and vegan caramel! My husband favorite breakfast!

 ricotta or twaróg 200/250 g

 egg 3

flour 3 tbsp

vanilla sugar 1 tbsp

Method:
Whisk together ricotta or twaróg, flour (you can use any flour you want), yolks and vanilla sugar if you use. Beet the egg whites with an electric mixer on medium-high speed until stiff peaks form, about 2/3 minutes. Take 1/3 of the whipped egg whites and whisk it into the bowl with mix of ricotta, yolks and flour until completely incorporated. Add remaining whites and whisk being careful not to deflate, use a spatula to fold together. Cook pancakes for 2 minutes for side.

Enjoy!

Click on the photo for video recipe


Dodaj komentarz