Komfortowa miska soczewicy z jogurtowym chlebkiem

Ciepła miska rozgrzewającej soczewicy. Jakoś tak szybko ucieka z miski. Kilka składników które zapewniają idealny komfort food.


Czas przygotowania: 45-60 minut

Porcja: 4

Składniki:

  • 300 g wybranej soczewicy
  • cebula, marchewka, seler naciowy łącznie 240 g
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • rozmaryn, tymianek
  • 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • 0,5 puszki pomidorów, 200 g
  • bulion warzywny lub woda
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 130-150 g mąki
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

1. Warzywa kroję w drobną kostkę i duszę na 3 łyżkach oliwy. Robię woreczek z ziołami. Rozmaryn, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie wkładam do kawałka gazy i związuje.

2. Do warzyw dodaję pomidory, zioła, koncentrat i soczewicę. Zalewam bulionem lub wrzątkiem. Gotuję do miękkości soczewicy na małym ogniu pod przykryciem.

3. Mąkę, proszek do pieczenia i jogurt łącze, wyrabiam. Ciasto wyrabiam kilka minut rąk aż nie będzie się lepić do rąk.  Odstawiam na 15 minut, można zostawić w pokojowej temperaturze na noc. Ciasto dziele na wybraną porcję i wałkuje. Smażę na patelni z dwóch stron, przykrywam pokrywką. Podaje raz z soczewicą. Pycha!


Wpadnij również na mój Instagram 🤗


Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz