Kotlety mielone. Polskie klasyki!

Odwieczna bitwa pomiędzy schabowym i mielonym będzie trwać wiecznie. Chodź chyba przychylam się do mielonych. Do których warto robić rzadką masę. Wtedy kotlety są niesamowicie soczyste. Zazwyczaj niestety są suche i nijakie. Brakuję tylko kremowego pure ziemniaczanego i buraczków czy kapusty. Klasyk naszych stołów gotowy aby zachwycić wszystkich!


Czas przygotowania: 60 minut

Porcja: 12 sztuk

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego ( u mnie dziś wieprzowe, nie było wołowego)
  • 1 cebula
  • 0,5 bułki + mleko do jej zalania
  • 1 jajko
  • ok. 150 ml bulionu lub wody gazowanej
  • majeranek, lubczyk, pieprz, sól
  • łyżka masła
  • 3-5 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania
  • smalec lub olej do smażenia

Podawaj z:


1. Cebulę drobno kroję i dusze na maśle. Mięso mielę dwukrotnie. Bułkę moczę w mleku.

2. Do mięsa dorzucam majeranek, lubczyk, cebulę, sól, pieprz, bulion, jajko. Wyrabiam masę klepiąc, mieszając dokładnie kontynuuje przez przynajmniej 4 minuty.

Małą porcję masy smażę na patelni aby sprawdzić stopień doprawienia. Jeżeli czegoś brakuje doprawiam jeszcze.

3. Wybieram wielkość kotleta. Ręce maczam w zimnej wodzie i ugniatam aż powierzchnia kotleta będzie gładka. Kładę na bułkę tartą i delikatnie nią posypuję kotleta. Kontynuuję do wyczerpania masy.

4. Smaże kotlety na średnim ogniu. Kiedy pierwsza strona się zrumieni, a gotowość mięsa będzie w połowie obracam na drugą stronę. Kiedy dotkniesz kotleta i mięso powróci do swojej formy oznacza to że kotlet jest gotowy. Nie przesmażaj kotletów, bo stracą wszystkie soki. Możesz również podsmażone kotlety włożyć do piekarnika. Ciesz się soczystymi kotletami mielonymi. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗

Dodaj komentarz