Czekoladowy torcik musowy z karmelem, orzeszkami i żelką bananową.

Stworzyłam ten tort specjalnie na urodziny szwagra. Musy idealnie łączą się z super czekoladowym ciastem, karmelem i bananami.

Tort wyszedł niezwykle smaczny i bardzo wykwintny. Wszystko łączyło się idealnie. Nie ozdabiałam go specjalnie, ale sprawdzi się tutaj świetnie polewa mirrow glaze. Ja pominęłam zabrakło mi składników. Polecam jeżeli będą goście dodatkowo ozdobić właśnie lustrzaną polewą.


Czas przygotowania: kilka godzin i noc oczekiwania

Porcja: 8-10

Ciasto czekoladowe:

Mus biała czekolada:

  • 5 g płatów żelatyny
  • 50 ml mleko
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 30 g białej czekolady

  • 200 ml śmietany kremówki

Mus gorzka czekolada lub mleczna:

  • 80 g gorzkiej czekolady lub mlecznej, można też mieszać
  • 60 ml śmietany kremówki

  • 6 g żelatyny

  • 150 ml śmietany kremówki

Bananowa żelka:

  • 250 g banana po obraniu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 4 g żelatyny

Karmel z orzeszkami:

  • 60 g orzeszków ziemnych
  • 30 g glukozy
  • 60 g cukru
  • 55 g śmietany kremówki
  • 40 g masła
  • sól do smaku, u mnie płatki soli morskiej

1. Żelka: Zalewam żelatynę małą ilością zimnej wody. Odstawiam na 10 minut. Banany kroję, mieszam z sokiem z cytryny. Na patelnię wsypuję cukier i dodaję banany. Smażę około 4 minut. Podgrzewam żelatynę 6-9 sekund w mikrofali i łącze z bananami. Do tortownicy o średnicy 14-16 cm wylewam masę i wstawiam do lodówki.

2. Karmel: Orzeszki praże na patelni. Do garnka lub patelni z grubym dnem dodaję cukier oraz glukozę. Niech cukier topi się powoli aż do lekkiego brązowego koloru.
Podgrzewam śmietankę. Uważaj aby karmel się nie przypalił wtedy będzie gorzki. Kiedy karmel osiągnie pożądaną barwę dodaję powoli gorącą śmietankę.
Dokładnie mieszam dorzucam płatki soli i masło. Na koniec łącze z orzeszkami.

3. Piekę ciasto wedle przepisu w 2 formach po 18 cm. Upieczone płaty wyrównuje. Nie nasączam ty możesz jak chcesz. Pierwszy płat umieszczam w formie i kładę na niego żelke bananową. Wkładam do lodówki.

4. Pierwsza warstwa musu: Składniki na mus dzielę na dwa. Moczę 3 g żelatyny w małej ilości zimnej wody i odstawiam na 10 minut. W miseczce łącze 40 g czekolady i 30 ml śmietany kremówki. Roztapiam tylko do połączenia i bez podgrzewania. Ubijam 75 ml śmietany kremówki na 60%. Podgrzewam żelatynę 6-9 sekund w mikrofali. Czekoladę łącze z ubitą kremówką, żelatyną i szybko mieszam tworząc emulsję. Mieszam szybko i najkrócej jak można. Wylewam mus na żelke bananową. Odstawiam do zastygnięcia.

5. Mus zastyga dosyć szybko zajmie mu to jakieś 20 minut. Kiedy zastygnie wykładam na niego drugi blat ciasta, a na ciasto orzeszki w karmelu. Wstawiam do lodówki i przygotowuję następną porcja musu ciemna czekolada. Proces ten sam co w punkcie 4 przepisu. Mus wylewam na orzeszki i odstawiam do lodówki.

6. Żelatynę w płatach moczę w zimnej wodzie. Aby przygotować mus biała czekolada w małym garnuszku łącze żółtka, ekstrakt, cukier, 50 ml kremówki, 50 ml mleka doprowadzam ostrożnie do 80°C na małym ogniu. Następnie wylewam masę na białą czekoladę. Śmietanę kremówkę (200ml) ubijam na 60%. Podgrzewam żelatynę 6-9 sekund w mikrofali. Ostudzoną masę łącze z ubitą kremówką, żelatyną i mieszam tworząc emulsję. Mieszam szybko i najkrócej jak można. Wylewam mus na orzeszki. Wstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Pycha!


Wpadnij również na mój Instagram 🤗


Dodaj komentarz