Domowy ser paneer.

Sera wyszło wystarczająco dla naszej dwójki na obiad i śniadanie. Ser jest bardzo uniwersalny i łatwy w przygotowaniu. Poniżej wkrótce propozycja podania na słodko i słono.


Czas przygotowania: 10 minut + czas oczekiwania

Porcja: jeden ser

Składniki:

  • 2 l mleka prosto od krowy
  • 4-5 łyżek soku z cytryny lub octu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Wykorzystaj do:


1. Mleko podgrzewam aż dojdzie do 90°C. Następnie wlewamy sok z cytryny oraz jogurt. Jeżeli ser się do końca nie wytrąca można dodać jeszcze trochę soku z cytryny lub delikatnie dalej podgrzewać. Zostawiam w ser w serwatce na godzinę.

2. Przygotowuję foremkę lub sito wyłożone gazą. Odcedzam ser. Odstawiam na noc do lodówki. Ser można dodatkowo obciążyć. Na następny dzień już możemy się nim zajadać. Pycha!


Wpadnij również na mój Instagram 🤗


3 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz