Paska Krafin czyli kolejna ukraińska babka wielkanocna.

Krafin ukraińska babka wielkanocna.  Stała się tutaj popularna kiedy muffinki i croissant w wersji cruffins zawładnęły internetem. To praktycznie wersja ich Paski metodą cruffin. Super miękka i nie można się powstrzymać aby od razu jej nie zjeść!


Czas przygotowania: 4-5 godzin

Porcja: 3 foremki po 11 cm

Składniki:

Zaczyn:

  • 150 g mąki
  • 180 ml letniego mleka
  • 20 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 8 g suchych

Ciasto:

  • 2 jajka, miałam maleńkie wiejskie dałam dodatkowe żółtko
  • 70 g masła lub margaryny
  • jedno opakowanie waniliowego cukru
  • 270 g mąki, plus max. 30 g dodatkowej mąki do posypania
  • 80 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • cały zaczyn

Nadzienie i toping:

Możesz podać na słodko z:


1. Drożdże mieszam z cukrem. Dodaje letnie mleko, mąke i odstawiam pod przykryciem aż zaczyn ruszy. Trwa to jakieś 20-30 minut przy obecnych temperaturach. W między czasie odmierzam resztę składników.

2. Jeżeli robię z suszonymi owocami zalewam je wrzątkiem. Jeżeli z orzechami praże je na patelni. Mąke przesiewam, masło powinno być w temperaturze pokojowej. Cukry zbijam do białości z jajkami.

3. Do zaczynu dodaje ubite jaja z cukrem. Stopniowo zaczynam dodawać mąke. Kiedy ciasto zaczyna nabierać formy dodaje sól. Kontynuuję dodawanie reszty mąki. Na koniec dodaje miękkie masło i wyrabiam jakieś 15-25 minut. Ciasto ma delikatnie lepić się do rąk. Cały proces możecie przygotować w mikserze. Wyrobione ciasto odstawiam na 1,5-2 godzin zależy od temperatury panującej w kuchni więc w lato krócej.

4. Foremki na paske smaruje olejem lub masłem. Dzielę ciasto na trzy części. Każdą z porcji ciasta wałkuje cienko na prostokąt. Smaruje masłem i posypuję wybranymi przyprawami czy bakaliami.

5. Roluje jak strucle. Wałeczek ciasta kroję na pół. Kręcę wokół siebie, umieszczam jedną część na drugiej. Umieszczam w foremce i odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia.

6. Wyrośnięte babki smaruje masłem i posypuję migdałami. Można pominąć. Piekę w 180°C przez 20-30 minut zależy od piekarnika. Po ostygnięciu można ozdobić lukrem królewskim. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗


Dodaj komentarz