Krafin ukraińska babka wielkanocna. Stała się tutaj popularna kiedy muffinki i croissant w wersji cruffins zawładnęły internetem. To praktycznie wersja ich Paski metodą cruffin. Super miękka i nie można się powstrzymać aby od razu jej nie zjeść!
Czas przygotowania: 4-5 godzin
Porcja: 3 foremki po 11 cm
Składniki:
Zaczyn:
- 150 g mąki
- 180 ml letniego mleka
- 20 g cukru
- 25 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
Ciasto:
- 2 jajka, miałam maleńkie wiejskie dałam dodatkowe żółtko
- 70 g masła lub margaryny
- jedno opakowanie waniliowego cukru
- 270 g mąki, plus max. 30 g dodatkowej mąki do posypania
- 80 g cukru
- pół łyżeczki soli
- cały zaczyn
Nadzienie i toping:
- groszki czekoladowe, różne orzechy, suszone owoce
- masło do nadzienia
- cynamon, kardamon, płatki soli
- konfitura fiołkowa
- chrupiąca migdałowa polewa
- frangipane
Możesz podać na słodko z:
1. Drożdże mieszam z cukrem. Dodaje letnie mleko, mąke i odstawiam pod przykryciem aż zaczyn ruszy. Trwa to jakieś 20-30 minut przy obecnych temperaturach. W między czasie odmierzam resztę składników.
2. Jeżeli robię z suszonymi owocami zalewam je wrzątkiem. Jeżeli z orzechami praże je na patelni. Mąke przesiewam, masło powinno być w temperaturze pokojowej. Cukry zbijam do białości z jajkami.
3. Do zaczynu dodaje ubite jaja z cukrem. Stopniowo zaczynam dodawać mąke. Kiedy ciasto zaczyna nabierać formy dodaje sól. Kontynuuję dodawanie reszty mąki. Na koniec dodaje miękkie masło i wyrabiam jakieś 15-25 minut. Ciasto ma delikatnie lepić się do rąk. Cały proces możecie przygotować w mikserze. Wyrobione ciasto odstawiam na 1,5-2 godzin zależy od temperatury panującej w kuchni więc w lato krócej.
4. Foremki na paske smaruje olejem lub masłem. Dzielę ciasto na trzy części. Każdą z porcji ciasta wałkuje cienko na prostokąt. Smaruje masłem i posypuję wybranymi przyprawami czy bakaliami.
5. Roluje jak strucle. Wałeczek ciasta kroję na pół. Kręcę wokół siebie, umieszczam jedną część na drugiej. Umieszczam w foremce i odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte babki smaruje masłem i posypuję migdałami. Można pominąć. Piekę w 180°C przez 20-30 minut zależy od piekarnika. Po ostygnięciu można ozdobić lukrem królewskim. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗