Naturalnie barwione pisanki na żółto i na niebiesko.

Pamiętam paski plastiku z gotową ozdobą którą można było o toczyć jajka. Czy barwniki w małych torebeczkach o wściekłych nienaturalnych kolorach. Kiedyś była to nowość i każdy chciał mieć tak ozdobione pisanki. Większość z nas jednak powraca do prostych naturalnych rozwiązań.

A u Was co gości w koszyku wielkanocnym?

Ja farbowałam nasze pisanki kapustą czerwoną oraz kurkumą. Z tych naturalnych zasobów otrzymacie żółty, niebieski i zielony kolor. Wyszły bardzo pięknie. Kolory nie były krzykliwe, a bardziej pastelowe. A Wy jak ozdabiacie pisanki?


Czas przygotowania: 2-12 godzin

Porcja: 10 jajek

Składniki:

  • łyżka kurkumy
  • malutka główka kapusty czerwonej
  • ocet
  • gaza
  • ewentualnie listki twardej rośliny typu bukszpan

1. Kapustę szatkuje i zalewam wodą. Gotuję na najmniejszym gazie do miękkości kapusty. Odcedzam kapustę i wykorzystuje do zrobienia zasmażanej modrej kapusty. Do wywaru dodaje 1-2 łyżki octu. Zostawiam do ostygnięcia.

2. Umyte i sparzone jajka władam do gotującej się wody i gotuję 8 minut. Gorąca wodę mieszam z łyżką kurkumy i 1-2 łyżkami octu. Zostawiam do ostygnięcia.

3. Ugotowane jajka wkładam do wybranego koloru na minimum 2 godziny lub na 12 godzin dla intensywnego koloru. Jeżeli chcesz uzyskać marmurkowy efekt posmaruj w paru miejscach za pomocą pędzelka olejem czyste ugotowane jajka i następnie włóż je do wybranego wywaru.

4. Dla uzyskania zielonego koloru jajka najpierw mocz w żółtym kolorze przez minimum 2 godziny, a potem przełoż je do wywaru z kapusty do porządanego odcienia zieleni. Możesz również zrobić ozdobę z bukszpanu. Liść bukszpanu przyłóż do jajka, jajko obwin gazą i włóż do wybranego wywaru. Po rozwinięciu odciśnie się na jajku wzór bukszpanu. Teraz twój wielkanocny koszyk będzie wyglądać bajkowo!


Wpadnij również na mój instagram 🤗

Dodaj komentarz