Za’atar. Domowa mieszanka przypraw.

Cudownie smakuje na przeróżnych chlebkach. Lubię za’atar również jako przyprawę do sałatki. Niezawodnym jest jednak dodatkiem do serów czy mięsa. W przypadku mięsa dodaje dodatkowo oregano oraz fenkuł do mieszanki które idealnie współgra i podkreśla jego smak.

Przyprawę tą przygotowuję się niezwykle szybko. Wystarczy moździerz i trzy składniki. Wiele osób myśli iż przygotowanie domowych mieszanek jest pracochłonne i skomplikowane. Przecież można kupić gotowe więc po co robić je samodzielnie? Robie je samodzielnie ponieważ sama mogę kupić przyprawy z wybranego źródła. Każda mieszanka będzie zawierać określoną ilość soli lub w ogóle. Jednak przede wszystkim będzie wolna od wspomagaczy smaku które zawojowały już na dobre w naszym świecie. Czy warto? Bez dwóch zdań!


Czas przygotowania: 15 minuti

Porcja: słoiczek

Składniki:

  • 3 łyżki sezamu
  • 4 łyżki tymianku
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • oregano
  • fenkuł
  • kolendra
  • kmin rzymski

Upraż delikatnie ziarna sezamu na patelni.

Tymianek ucieraj w moździerzu do momentu otrzymania proszku.

Dorzuć sumak i ucieraj aż ziarna połączą się z tymiankiem.

Dodaj sezam i sól. Ucieraj jeszcze chwilę. Przechowuj przyprawę w słoiczku.


Wpadnij również na mój instagram 🤗


4 komentarze Dodaj własny

  1. Angela pisze:

    Sumak dla mnie to nowość, pewnie on dodaje ten charakterystyczny smak zahataru. Dziękuję za przepis i pomysł wykonania samodzielnie tej pysznj i zdrowej przyprawy 🙂

    Polubienie

    1. madamefranciskitchen pisze:

      Sumak jest super. Też dopiero parę lat temu na Ukrainie poznałam tę przyprawę. Mielony ma piękny różowy kolor 😍

      Polubienie

  2. No widzisz, czego się od Ciebie nie dowiem 🙂 Muszę go skądś zdobyć 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. madamefranciskitchen pisze:

      Ciekawe czy normalnie we Włoszech spotykany nigdy go tam nie widziałam 🤔

      Polubienie

Dodaj komentarz