Cudownie smakuje na przeróżnych chlebkach. Lubię za’atar również jako przyprawę do sałatki. Niezawodnym jest jednak dodatkiem do serów czy mięsa. W przypadku mięsa dodaje dodatkowo oregano oraz fenkuł do mieszanki które idealnie współgra i podkreśla jego smak.
Przyprawę tą przygotowuję się niezwykle szybko. Wystarczy moździerz i trzy składniki. Wiele osób myśli iż przygotowanie domowych mieszanek jest pracochłonne i skomplikowane. Przecież można kupić gotowe więc po co robić je samodzielnie? Robie je samodzielnie ponieważ sama mogę kupić przyprawy z wybranego źródła. Każda mieszanka będzie zawierać określoną ilość soli lub w ogóle. Jednak przede wszystkim będzie wolna od wspomagaczy smaku które zawojowały już na dobre w naszym świecie. Czy warto? Bez dwóch zdań!
Czas przygotowania: 15 minuti
Porcja: słoiczek
Składniki:
- 3 łyżki sezamu
- 4 łyżki tymianku
- 2 łyżeczki sumaku
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- oregano
- fenkuł
- kolendra
- kmin rzymski
Upraż delikatnie ziarna sezamu na patelni.
Tymianek ucieraj w moździerzu do momentu otrzymania proszku.
Dorzuć sumak i ucieraj aż ziarna połączą się z tymiankiem.
Dodaj sezam i sól. Ucieraj jeszcze chwilę. Przechowuj przyprawę w słoiczku.
Wpadnij również na mój instagram 🤗
Sumak dla mnie to nowość, pewnie on dodaje ten charakterystyczny smak zahataru. Dziękuję za przepis i pomysł wykonania samodzielnie tej pysznj i zdrowej przyprawy 🙂
PolubieniePolubienie
Sumak jest super. Też dopiero parę lat temu na Ukrainie poznałam tę przyprawę. Mielony ma piękny różowy kolor 😍
PolubieniePolubienie
No widzisz, czego się od Ciebie nie dowiem 🙂 Muszę go skądś zdobyć 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ciekawe czy normalnie we Włoszech spotykany nigdy go tam nie widziałam 🤔
PolubieniePolubienie