Kremowe pure korzenne z polędwiczką i zieloną fasolką podkręconą skórką pomarańczy. Delikatny obiad wykończony prostym winnym sosem który łączy wszystko. Efektowne danie gotowe w pół godziny wyląduje na Waszych stołach.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 2
Polędwiczka i sos:
- przyprawy do polędwiczki: sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka.
- około 400 g polędwiczki
- 1 sok pomarańczy, skórka z połowy pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- szalotka lub mała cebulka
- płatki chili
- 1 łyżeczka miodu i musztardy
- 100 ml wina czerwonego
- gałązka świeżego tymianku
- 100 ml wody
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Pure korzenne:
- 300 g pietruszka, seler, kalafior
- mleko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Fasolka:
- 2 garści fasolki szparagowej, u mnie mrożona
- kawałek masła
- skórka z połowy pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- sól
1. Rozgrzej patelnie. Mięso przekrój na pół dopraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, majerankiem i nasmaruj wraz z łyżką oleju.
2. Pokrój warzywa na pure. Zalej do połowy mlekiem, zakryj pokrywką i gotuj na małym ogniu do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie z blenduj na pure i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
3. Mięso obsmaż z każdej strony. Kiedy osiągnie temperaturę 62°C ściągnij z patelni do miseczki i przykryj folią aluminiową na czas robienia sosu.
4. Na patelnie po mięsie wrzuć cebulę, czosnek, tymianek, szczyptę chili, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, miód, musztardę, wino i wodę. Dokładnie drewnianą łyżką zdrap pozostałości po mięsie. Odparuj sos do wybranej konsystencji. Przelej przez sito.
5. Fasolkę wrzuć na wrzątek gotuj 2 minuty. Odlej wodę dorzuć skórkę z pomarańczy, masło i posiekany czosnek.
6. Gotuj kolejną minutę i dopraw solą. Przekrój mięso na pół. Podawaj z pure, fasolką w towarzystwie sosu. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗