Polędwiczka, pure korzenne i fasolka.

Kremowe pure korzenne z polędwiczką i zieloną fasolką podkręconą skórką pomarańczy. Delikatny obiad wykończony prostym winnym sosem który łączy wszystko. Efektowne danie gotowe w pół godziny wyląduje na Waszych stołach.


Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 2

Polędwiczka i sos:

  • przyprawy do polędwiczki: sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka.
  • około 400 g polędwiczki
  • 1 sok pomarańczy, skórka z połowy pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • szalotka lub mała cebulka
  • płatki chili
  • 1 łyżeczka miodu i musztardy
  • 100 ml wina czerwonego
  • gałązka świeżego tymianku
  • 100 ml wody
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Pure korzenne:

  • 300 g pietruszka, seler, kalafior
  • mleko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Fasolka:

  • 2 garści fasolki szparagowej, u mnie mrożona
  • kawałek masła
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

1. Rozgrzej patelnie. Mięso przekrój na pół dopraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, majerankiem i nasmaruj wraz z łyżką oleju.

2. Pokrój warzywa na pure. Zalej do połowy mlekiem, zakryj pokrywką i gotuj na małym ogniu do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie z blenduj na pure i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

3. Mięso obsmaż z każdej strony. Kiedy osiągnie temperaturę 62°C ściągnij z patelni do miseczki i przykryj folią aluminiową na czas robienia sosu.

4. Na patelnie po mięsie wrzuć cebulę, czosnek, tymianek, szczyptę chili, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, miód, musztardę, wino i wodę. Dokładnie drewnianą łyżką zdrap pozostałości po mięsie. Odparuj sos do wybranej konsystencji. Przelej przez sito.

5. Fasolkę wrzuć na wrzątek gotuj 2 minuty. Odlej wodę dorzuć skórkę z pomarańczy, masło i posiekany czosnek.

6. Gotuj kolejną minutę i dopraw solą. Przekrój mięso na pół. Podawaj z pure, fasolką w towarzystwie sosu. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗


Dodaj komentarz