Nasycone danie jednogarnkowe. W mocno cytrynowym sosie i utopionych w nich ziemniakach oraz fasolce szparagowej.
Bez mycia wielu naczyń. Dużo osób tego nie lubi. Wykorzystacie tylko jedną patelnie, a takie dania kocha każdy.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 2
Składniki:
- 2 sztuki udzca kurczaka
- pół cytryny
- świeży tymianek
- cebula
- ząbek czosnku
- łodyga selera naciowego
- 4 male ziemniaki
- 1 łyżeczka miodu i musztardy
- 2-3 łyżki śmietany
- dwie garście fasolki szparagowej, u mnie mrożona
- sól, pieprz, płatki chili
- 2 łyżki oliwy
1. Kurczaka przypraw solą, pieprzem i łyżką oliwy. Podsmaż z dwóch stron w naczyniu nadającym się do zapiekania lub patelni której można użyć w piekarniku.
2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na patelnie dodaj łyżkę oliwy. Pokrój w kostkę seler, cebulę, czosnek, a cytryne i ziemniaki w plasterki. Posyp świeżym tymiankiem i płatkami chili. Dodaj wszystko na patelnie. Zalej wodą do zakrycia warzyw. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości mięsa.
3. Kiedy danie będzie gotowe wyjmij je i postaw na mały gaz kuchenki. Wyjmij mięso na talerzyk. Na patelnie dodaj fasolkę, śmietanę, musztardę i miód. Zamieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Włóż ponownie mięso do sosu. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗