Cytrynowy udziec kurczaka z ziemniakami i fasolką.

Nasycone danie jednogarnkowe. W mocno cytrynowym sosie i utopionych w nich ziemniakach oraz fasolce szparagowej.

Bez mycia wielu naczyń. Dużo osób tego nie lubi. Wykorzystacie tylko jedną patelnie, a takie dania kocha każdy.


Czas przygotowania: 60 minut

Porcja: 2

Składniki:

  • 2 sztuki udzca kurczaka
  • pół cytryny
  • świeży tymianek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • 4 male ziemniaki
  • 1 łyżeczka miodu i musztardy
  • 2-3 łyżki śmietany
  • dwie garście fasolki szparagowej, u mnie mrożona
  • sól, pieprz, płatki chili
  • 2 łyżki oliwy

1. Kurczaka przypraw solą, pieprzem i łyżką oliwy. Podsmaż z dwóch stron w naczyniu nadającym się do zapiekania lub patelni której można użyć w piekarniku.

2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na patelnie dodaj łyżkę oliwy. Pokrój w kostkę seler, cebulę, czosnek, a cytryne i ziemniaki w plasterki. Posyp świeżym tymiankiem i płatkami chili. Dodaj wszystko na patelnie. Zalej wodą do zakrycia warzyw. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości mięsa.

3. Kiedy danie będzie gotowe wyjmij je i postaw na mały gaz kuchenki. Wyjmij mięso na talerzyk. Na patelnie dodaj fasolkę, śmietanę, musztardę i miód. Zamieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Włóż ponownie mięso do sosu. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗


Dodaj komentarz