Domowe mleko owsiane.

Mleko stanie na twoim stole w dosłownie minutę. Mogą pić je wegetarianie i weganie w przeciwności do tego pochodzenia zwierzęcego. W dodatku do powyżego wymienionego nie robi rewolucji w naszych brzuchach.

Przygotowuję je na bieżąco i kiedy tylko potrzebuję. Nie stoi nigdy w lodówce dłużej niż dwa dni, ale zapewne wystoi spokojnie do czterech. Idealnie łączy się z domową granolą czy w kubku z gorącym kakao.


Czas przygotowania: 5 minut

Porcja: 900 ml

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 900 ml zimnej wody
  • szczypta soli
  • Ewentualne dodatki: daktyle jako słodzidło, kakao

Zmiksuj płatki z zimną wodą. Nie blenduj dłużej niż 30 sekund. Przelej mleko przez gazę. Nie dociskaj specjalnie płatków niech mleko samo się przelewa. Pozostałe płatki wykorzystaj do wypieków.

Mleko przechowuj do 3/4 dni w lodówce. Najlepiej w szklanej butelce. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗


Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz