Sylwester był akurat jeżeli chodzi o jedzenie. Bez przesady i marnotrawstwa. Największy sukces odniósł prezent jaki zawitał na naszym stole. Czarny kawior którego nigdy nie jedliśmy. Mini kanapeczki z masełkiem wykończone właśnie tym kawiorem skończyły się błyskawicznie. Jedliśmy już wielokrotnie czerwony kawior który jest bardzo popularny na Ukrainie. Lecz jego szlachetna odmiana czarnego koloru wylądowała w naszych brzuchach pierwszy raz.
Sporej puszki 250 g czarnego kawioru na 5 osób starczyło na sylwestra, śniadanie i kolejny dzień. Dlatego dzisiaj prezentuję Wam klasyczne bliny z którymi podaje się owy przysmak. Obowiązkowy kleks kwaśnej śmietany z ewentualnymi dodatkami. Możecie dodaj jajka przepiórcze, koperek i plasterki cienko pokrojonej cytryny.
Niestety kawioru nie zaleca się jeść zbyt często ze względu na możliwą zawartość rtęci. My jemu go tylko raz w roku. Tego przysmaku muszą zdecydowanie unikać kobiety w ciąży oraz alergicy. Uważajcie i spożywajcie go świadomie!
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 16-20 sztuk
Składniki:
* 1 jajko
* 100 g mąki ( gryczana z pszenną)
* 100-120 ml mleka
* mała płaska łyżeczka drożdży suchych
* 1 łyżeczka cukru
* 1/3 łyżeczki soli
* 2 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatki:
* czarny albo czerwony kawior
* kwaśna śmietana
* świeży koperek
* cienkie plasterki cytryny albo grillowana cytryna
* jajka przepiórki
1. Letnie mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Białko ubij z solą na sztywno, a następnie dodaj żółtko.
2. Do mleka z drożdżami dodaj resztę mąki i rozpuszczone masło. Następnie wprowadź w masę ubite białko z żółtkiem. Smaż na patelni z powłoką po 20-30 sekund na stronę do złotego koloru.
3. Bliny możesz podawać z przeróżnymi dodatkami. Głównym oczywiście jest kawior. Możesz usmażyć jajka przepiórki i ozdobić je kawiorem lub z grillowaną cytryną, podkręci smak blina. Klasycznie z kleksem kwaśnej śmietany okraszonej kawiorem. Wybieraj pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗