Dalszy ciąg przepisow z resztek po Wigilii. Dzisiaj przygotowałam pasztet wegetariański który zasmakuję nawet mięsożercy. Wyszedł pyszny, wilgotny i nasycony smakiem. Idealnie skomponował się w z dżemem porzeczkowym. Kawałeczek sera brie będzie tutaj smakowym kombo.
Na pewno spodoba Wam się takie wykorzystanie warzyw które zazwyczaj kończą w koszu. Pasztet również pięknie prezentuję się na stole. Ma znakomitą konsystencje jak najlepsze pasztety na bazie mięsa. Możecie kroić go w kawałki lub smarować na kanapce. Zapraszam do przepisu!
Czas przygotowania: 70-90 minut
Porcja: 1 keksówka
Składniki:
* 500 g warzyw z barszczu w kawałkach nie tartych (seler, pietruszka, burak)
* 150 g fasoli
* 100 g orzechów włoskich
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 jajko
* przyprawy: papryka wędzona, majeranek, lubczyk, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
* 1 łyżka oliwy
* bułka tarta, kilka łyżek
* 5 śliwek wędzonych, mi zostały można pominąć albo dodać kilka innych owoców suszonych
1. Duże kawałki warzyw z barszczu z blenduj na pure. Orzechy upraż na patelni i zmiksuj drobno. Cebulę, czosnek pokrój i udus na łyżce oliwy.
2. Na patelnie do cebuli dorzuć fasolę i zmiksowane orzechy. Smaż jeszcze minutę. Następnie dolej pure warzywne. Cała masę przełoż do miski i wstępnie z blenduj. Włącz piekarnik 180°C. Dodaj śliwki, jajko i kontynuuj blendowac na gładko.
3. Przpraw masę wymienionymi przyprawami. Na koniec dodaj 3 łyżki bułki tartej. Pasztet przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Uderz kika razy keksówką o stół aby wyrównać pasztet. Piecz przez około 45-60 minut. Pasztet podaje z dżemem porzeczkowym. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗
Jeden komentarz Dodaj własny