Te śniadanie wyląduje na twoim stole ekspresowo. Wyglądając przy tym efektownie. Na pewno nikt by nim nie pogardził! Placuszki zrobisz w parę minut, a pasują do nich wszelakie dodatki. Dzisiaj podsmażane pieczarki i jajko. Wolę właśnie wytrawne śniadania, ale i słodkiego nie przegonię. Dzisiejsze było idealnie dla mnie.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2
Składniki:
* 200 g odsączonej kukurydzy z puszki
* 1 jajko
* 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta kuminu, chili i czosnku
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki mąki
Dodatki:
* 8 pieczarek
* łyżka masła lub oleju
* sól
* 2 jajka
* liście selera naciowego
1. Postaw wodę z solą w malutkim garnuszku na jajka. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Pokrój pieczarki na 4 i podsmaż na maśle.
2. W międzyczasie zblenduj kukurydzę z jajkiem nie musi być dokładnie. Dodaj mąke, proszek i przyprawy.
3. Jajka delikatnie włóż łyżką do gotującej się wody. Gotuj dokładnie 6 minut aby mieć efekt jak na zdjęciu.
4. Zdejmij pieczarki i przełoż na talerze, a na tej samej patelni smaż placuszki. Wykładaj po łyżce masy na placuszka i smaż do aż będą złote. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗