Śniadaniowe placuszki kukurydziane z dodatkami.

Te śniadanie wyląduje na twoim stole ekspresowo. Wyglądając przy tym efektownie. Na pewno nikt by nim nie pogardził! Placuszki zrobisz w parę minut, a pasują do nich wszelakie dodatki. Dzisiaj podsmażane pieczarki i jajko. Wolę właśnie wytrawne śniadania, ale i słodkiego nie przegonię. Dzisiejsze było idealnie dla mnie.


Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 2

Składniki:

* 200 g odsączonej kukurydzy z puszki

* 1 jajko

* 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta kuminu, chili i czosnku

* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3 łyżki mąki

Dodatki:

* 8 pieczarek

* łyżka masła lub oleju

* sól

* 2 jajka

* liście selera naciowego


1. Postaw wodę z solą w malutkim garnuszku na jajka. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Pokrój pieczarki na 4 i podsmaż na maśle.

2. W międzyczasie zblenduj kukurydzę z jajkiem nie musi być dokładnie. Dodaj mąke, proszek i przyprawy.

3. Jajka delikatnie włóż łyżką do gotującej się wody. Gotuj dokładnie 6 minut aby mieć efekt jak na zdjęciu.

4. Zdejmij pieczarki i przełoż na talerze, a na tej samej patelni smaż placuszki. Wykładaj po łyżce masy na placuszka i smaż do aż będą złote. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗

Dodaj komentarz