Idealne zakończenie romantycznej kolacji. Bardzo wykwintny lecz prosty w przygotowaniu deser. Zaskoczy was smakiem który będzie zależny od użytych przypraw oraz wina.
Polecam zwłaszcza nie gotującym osobą które chcą zaskoczyć swoją drugą połówkę. Z niewielkim wkładem wyczarujecie magiczny wieczór.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 7 gruszek
Składniki:
* 7 małych gruszek
* 6 łyżek cukru
* 100 ml wody
* wytrawne czerwone wino
* 3 goździki, laska cynamonu, 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki kardamonu, skórka i sok z połowy pomarańczy
* gwiazdka anyżu
1. Wodę, cukier i przyprawy zagotuj do rozpuszczenia cukru. Migdały upraż na suchej patelni.
2. Gruszki obierz i włóż do garnuszka. Zalej winem przynajmniej do 2/3 wysokości. Gotuj do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. Wyjmij z garnuszka gruszki, a wino zredukuj do otrzymania lekko gęstego syropu.
3. Gruszki podawaj z lodami lub bitą śmietaną polane zredukowanym winem. Finalnie obsypane migdałami. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗