Gruszki w winie z lodami i płatkami migdałów.

Idealne zakończenie romantycznej kolacji. Bardzo wykwintny lecz prosty w przygotowaniu deser. Zaskoczy was smakiem który będzie zależny od użytych przypraw oraz wina.

Polecam zwłaszcza nie gotującym osobą które chcą zaskoczyć swoją drugą połówkę. Z niewielkim wkładem wyczarujecie magiczny wieczór.


Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 7 gruszek

Składniki:

* 7 małych gruszek

* 6 łyżek cukru

* 100 ml wody

* wytrawne czerwone wino

* 3 goździki, laska cynamonu, 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki kardamonu, skórka i sok z połowy pomarańczy

* gwiazdka anyżu


1. Wodę, cukier i przyprawy zagotuj do rozpuszczenia cukru. Migdały upraż na suchej patelni.

2. Gruszki obierz i włóż do garnuszka. Zalej winem przynajmniej do 2/3 wysokości. Gotuj do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. Wyjmij z garnuszka gruszki, a wino zredukuj do otrzymania lekko gęstego syropu.

3. Gruszki podawaj z lodami lub bitą śmietaną polane zredukowanym winem. Finalnie obsypane migdałami. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗

Dodaj komentarz