Domowe mleko skondensowane.

Któż nie pamięta tych tubek w lodówkach o różnych smakach. To w nich kryło się mleko skondensowane którym raczyliśmy się wprost z tubki. Nikt jako dziecko nie zastanawiał się co tam naprawdę kryje się w składzie. Lecz z wiekiem i większą świadomością skład takich produktów utwierdza nas iż domowy wyrób nie ma sobie równych.

Poza tym mleko skondensowane jest niesamowicie proste w przygotowaniu. Może stać długo w lodówce i pasuje do wszystkiego. Mąż uwiebia naleśniki z mlekiem skondensowanym. I tyle więcej do szczęścia nie potrzeba!


Czas przygotowania: 60 minut

Porcja: 350-450 gr

Składniki:

* 1 l mleka (moje prosto od Pani krówki więcej niż 4-4,2%)

* 200 g cukru

Dodatki:

* czekolada, kakao, laska wanili, cynamon, kawa


1. Mamy dostęp do świeżego mleka, ale Ty możesz użyć sklepowego. Chodź może warto poszukać babci na targu która sprzedaje mleko swojej krówki.

2. Do garnka wlej pare łyżek wody i zagotuj. Woda zapobiega przywieraniu mlecznych produktów.

3. Mleko wlej do garnka. Dosyp cukier. Wymieszaj i gotuj od 30-60 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Jeżeli wolisz bardziej karmelowa mleko gotuj więcej. Zatrzymaj się kiedy konsystencja będzie Ci odpowiadać. Ja gotowałam do lekko brązowego koloru aby miało karmelowy smak. Jeżeli będziesz gotować dłużej powstanie dulce de leche czyli kajmak. Tylko z mniejszą zawartością cukru i na mleku zamiast kremówki. Mleko zgęstnieje również jak ostygnie.

4. Mleko przechowuj w słoiczku w lodówce. Może stać nawet pare tygodni chodź u nas tyle nie wytrzymuję nigdy. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗

3 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz