Szybka piłka. Obiad dla zabieganych. Pyszny bakłażan otoczony pomidorami plus kapary aby podkręcić smak. Pasują tu świetnie oliwki, ale mi zabrakło więc jeśli macie śmiało dodajcie.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2
Składniki:
* 200 g bakłażana
* 1 szalotka
* mały ząbek czosnku
* łyżka kaparów
* garść oliwek
* 3 łyżki oliwy
* 100 g kaszy couscous
* sól, pieprz, płatki chili, oregano
* 200 ml passaty
Dodatki:
* natka pietruszki
* płatki migdałów lub orzeszki pini
1. Zagotuj wodę w czajniku. Pokrój bakłażana w kostkę, a szalotkę i czosnek drobno. Podsmaż bakłażana na 2 łyżkach oliwy aż będzie złoty. Następnie dodaj szalotkę, czosnek i szczyptę chili podsmaż kolejną minutę.
2. Kapary płucz w zimnej wodzie i poszatkuj. Do bakłażana wlej passate i dodaj kapary. Jeżeli używasz oliwek także je teraz dorzuć. Gotuj około 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i oregano.
3. Kaszę couscous rozetrzyj widelcem z łyżką oliwy. Dodaj szczyptę soli i zalej gorąca wodą palec powyżej kaszy. Przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut. Następnie rozetrzyj widelcem aby była sypka. Podawaj w towarzystwie zrobionego sosu. Oprósz ewentualnie orzechami, natką i płatkami chili. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗