Obiad w 15 minut. Bakłażan w sosie pomidorowym z kaparami i kaszą couscous.

Szybka piłka. Obiad dla zabieganych. Pyszny bakłażan otoczony pomidorami plus kapary aby podkręcić smak. Pasują tu świetnie oliwki, ale mi zabrakło więc jeśli macie śmiało dodajcie.


Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 2

Składniki:

* 200 g bakłażana

* 1 szalotka

* mały ząbek czosnku

* łyżka kaparów

* garść oliwek

* 3 łyżki oliwy

* 100 g kaszy couscous

* sól, pieprz, płatki chili, oregano

* 200 ml passaty

Dodatki:

* natka pietruszki

* płatki migdałów lub orzeszki pini


1. Zagotuj wodę w czajniku. Pokrój bakłażana w kostkę, a szalotkę i czosnek drobno. Podsmaż bakłażana na 2 łyżkach oliwy aż będzie złoty. Następnie dodaj szalotkę, czosnek i szczyptę chili podsmaż kolejną minutę.

2. Kapary płucz w zimnej wodzie i poszatkuj. Do bakłażana wlej passate i dodaj kapary. Jeżeli używasz oliwek także je teraz dorzuć. Gotuj około 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i oregano.

3. Kaszę couscous rozetrzyj widelcem z łyżką oliwy. Dodaj szczyptę soli i zalej gorąca wodą palec powyżej kaszy. Przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut. Następnie rozetrzyj widelcem aby była sypka. Podawaj w towarzystwie zrobionego sosu. Oprósz ewentualnie orzechami, natką i płatkami chili. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗

Dodaj komentarz