W poprzednim wpisie wyrabialiśmy świetny format makaronu zwany cavatelli. Poznałam go w regionie Puglia i od razu pokochałam. Jest bardzo uniwersalny, bo nie do każdego formatu makaronu każdy sos pasuję.
Dzisiaj podałam go z bardzo smakowitym pesto. A jest to pesto z bakłażana. Bardzo charakterystyczne lecz proste stworzone z niewielu składników. Tutaj bakłażan dominuję absolutnie. Zawsze kiedy wykorzystuję tylko miąższ bakłażana jego skórki piekę i używam jako chrupiącego dodatku. Nie wyrzucajcie ich, bo to one sprawiają, że danie jest kompletne!
Czas przygotowania: 90 minut makaron + same pesto 15 minut
Porcja: 2
Składniki:
- makaron przygotuj według tego przepisu lub użyj innego
- 200 g bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- 10 migdałów
- 40 g pecorino albo grana padano
- oliwa
- sól, pieprz, płatki chili
1. Bakłażana obierz cienko ze skórki. Skórki pokrój w cienkie paseczki dopraw szczyptą soli i łyżką oliwy. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Bakłażana pokrój w kosteczkę i podsmaż na dużym ogniu na kilku łyżkach oliwy aż będzie złoty. Następnie dodaj pokrojony ząbek czosnku podsmaż kolejne 30 sekund i wyłącz gaz. Przełóż do kielicha blendera. Skórki bakłażana wyłóż na papier do pieczenia i piecz przez około 8 minut. Kontroluj czy pieką się równomiernie. Finalnie mają być całkowicie suche.
3. Zagotuj wodę z solą na makaron. Pokrój migdały dorzuć do bakłażana razem z pecorino. Zblenduj masę. Dopraw pieprzem oraz solą. Makaron gotuj około 2-3 minuty. Jeżeli używasz innego makaronu niż świeżo zrobiony cavatelli ugotuj makaron al dente. Zostaw kubek wody w której gotował się makaron. Odcedzony makaron wymieszaj z pesto. Konsystencje reguluj wodą z makaronu.
4. Finalnie dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z sianem ze skórki bakłażana. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗
Jeden komentarz Dodaj własny