Rozkosznie różowe buraczane placuszki.

Buraki nigdy nie opuszczają mojej kuchni. Goszczą w niej w wersji wytrawnej i słodkiej. Te placuszki kuszą nie tylko fikuśnym kolorem, ale także smakiem. Szybkie w przyrządzeniu zawitają na dłużej w Waszym menu. Świetnie pasują do nich maliny i czekolada!


Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: dla 3 osób

Składniki:

* 100 g jogurtu greckiego

* 100 pure buraczanego z pieczonego lub surowego buraka

* 3 jajka

* 60 g mąki

* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki cukru

* szczypta soli

Dodatki:

* 6 kostek białej czekolady wymieszanej z łyżką jogurtu greckiego i łyżką wody.

* maliny


1. Zblenduj 100 g buraka. Ubij białka na sztywno z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.

2. Żółtka delikatnie połącz z jogurtem i pure buraczanym. Następnie dodawaj stopniowo białka i wymieszaj delikatnie jak przy robieniu biszkoptu.

3. Dodawaj w trzech partiach przesianą mąke oraz proszek do pieczenia. Kontynuuj delikatnie łączyć masę.

4. Na rozgrzaną patelnie z powłoką nakładam po łyżce masy na placuszka. Kiedy pojawią się bąbelki można obrócić placuszki na drugą stronę.

5. Smaż kolejne 30-60 sekund max. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi owocami oraz miodem. Możesz pominąć w masie cukier i podać placuszki w wersji wytrawnej. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗

4 komentarze Dodaj własny

  1. wedelka pisze:

    Zapisuję koniecznie do wypróbowania 🙂 Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. madamefranciskitchen pisze:

      Spróbuj koniecznie z tą polewą czekoladową i malinkami. 😊 Miłego jesiennego dnia!

      Polubienie

  2. Alicja pisze:

    Widzialam na instagramie. Wygladaja pieknie!

    Polubione przez 1 osoba

    1. madamefranciskitchen pisze:

      Dziękuję bardzo 😊😊

      Polubienie

Dodaj komentarz