Buraki nigdy nie opuszczają mojej kuchni. Goszczą w niej w wersji wytrawnej i słodkiej. Te placuszki kuszą nie tylko fikuśnym kolorem, ale także smakiem. Szybkie w przyrządzeniu zawitają na dłużej w Waszym menu. Świetnie pasują do nich maliny i czekolada!
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: dla 3 osób
Składniki:
* 100 g jogurtu greckiego
* 100 pure buraczanego z pieczonego lub surowego buraka
* 3 jajka
* 60 g mąki
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
Dodatki:
* 6 kostek białej czekolady wymieszanej z łyżką jogurtu greckiego i łyżką wody.
* maliny
1. Zblenduj 100 g buraka. Ubij białka na sztywno z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
2. Żółtka delikatnie połącz z jogurtem i pure buraczanym. Następnie dodawaj stopniowo białka i wymieszaj delikatnie jak przy robieniu biszkoptu.
3. Dodawaj w trzech partiach przesianą mąke oraz proszek do pieczenia. Kontynuuj delikatnie łączyć masę.
4. Na rozgrzaną patelnie z powłoką nakładam po łyżce masy na placuszka. Kiedy pojawią się bąbelki można obrócić placuszki na drugą stronę.
5. Smaż kolejne 30-60 sekund max. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi owocami oraz miodem. Możesz pominąć w masie cukier i podać placuszki w wersji wytrawnej. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗
Zapisuję koniecznie do wypróbowania 🙂 Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Spróbuj koniecznie z tą polewą czekoladową i malinkami. 😊 Miłego jesiennego dnia!
PolubieniePolubienie
Widzialam na instagramie. Wygladaja pieknie!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo 😊😊
PolubieniePolubienie