Zapach jest skórki doprowadza do obłędu! Mogę chodzi po kuchni z nią w dłoni i wąchać. Nazywana polską cytryną idealnie ją zastępuje. Ba jest nawet lepsza!
Dzisiaj prosto zasypana cukrem. Zamknięta w słoikach do herbaty na zimę. Którą będziemy wzbogacać tym przetworem. Pigwa pojawi się również w innych przepisach które wkrótce znajdziecie poniżej. ⏬⏬⏬
Włoskie słodkości. Cotognata leccese!
Czas przygotowania: krótki
Czas oczekiwania: długi
Składniki:
* 350 g pigwy
* cukier
1. Usuwam gniazda pigwy i kroję w cienkie plasterki. Następnie przesypuje cukrem i dokładnie mieszam. Odstawiam na noc.
2. Do wyparzonych, czystych słoików nakładam pigwę z poprzedniego dnia.
3. Zakręcam i pasteryzuje 10 minut od chwili gdy woda zawrze. Obracam do góry nogami i zostawiam do ostygnięcia. Przechowuje w piwnicy.
Wpadnij również na mój instagram 🤗