Pigwa w własnym syropie do herbaty.

Zapach jest skórki doprowadza do obłędu! Mogę chodzi po kuchni z nią w dłoni i wąchać. Nazywana polską cytryną idealnie ją zastępuje. Ba jest nawet lepsza!

Dzisiaj prosto zasypana cukrem. Zamknięta w słoikach do herbaty na zimę. Którą będziemy wzbogacać tym przetworem. Pigwa pojawi się również w innych przepisach które wkrótce znajdziecie poniżej. ⏬⏬⏬

Włoskie słodkości. Cotognata leccese!

Kliknij po przepis


Czas przygotowania: krótki

Czas oczekiwania: długi

Składniki:

* 350 g pigwy

* cukier


1. Usuwam gniazda pigwy i kroję w cienkie plasterki. Następnie przesypuje cukrem i dokładnie mieszam. Odstawiam na noc.

2. Do wyparzonych, czystych słoików nakładam pigwę z poprzedniego dnia.

3. Zakręcam i pasteryzuje 10 minut od chwili gdy woda zawrze. Obracam do góry nogami i zostawiam do ostygnięcia. Przechowuje w piwnicy.


Wpadnij również na mój instagram 🤗

Dodaj komentarz