Pierwszy raz robimy ją w naszym domu. Teść wyhodował ogromne cukinie które trzeba przerobić pożytecznie. Przepis jest bardzo prosty i efektowny. W zimę cukinia będzie testowana na wiele sposobów, a narazie zajmuję się produkcją!
Czas przygotowania: 60 minut
Czas oczekiwania: 8 godzin
Składniki:
* 3 kg cukini, waga już po obraniu
* 800-1000 g cukru
* 1,5 l wody
* 1 cytryna
* szczypta soli
1. Zagotuj wodę z cukrem.
2. Oczyść cukinię ze skórki i wydrąż środek. Pokrój w kostkę. Następnie dodaj sól, skórkę z cytryny i jej sok mieszając dokładnie. Zalej cukinię syropem cukrowym i odstaw na 8 godzin.
3. Cukinię w syropie zagotuj do wrzenia lub kiedy cukinia będzie lekko miękka. Wypełniaj wyparzone słoiki i pasteryzuj 15 minut. Przechowuj w piwnicy.