Korzenny chlebek bananowy

Świetne rozwiązanie na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, które są najsłodsze i niezwykle kremowe więc nadają się idealnie do wszelakich wypieków. Kiedy takie banany nie zachwycają już swoim wyglądem w sklepach zawsze są przeceniane. Ogromnie zachęcam do korzystania ze zniżkowych zasobów. A teraz w ręce miksery i kręcimy chlebek!

Składniki:
* 3/4 bardzo dojrzałe banany ok 350/370 g
* 75 g masła w temp. pokojowej lub oleju kokosowego dla wegan
* 50-100 g cukru, ksylitolu lub erytrol, u mnie cukru 50 gr
* 1 jajko lub 1 łyżka nasion babki płesznik dla wegan u mnie firmy Purella
* 200 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej razowej
* 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka sody, a druga proszku do pieczenia
* Ewentualne dodatki takie jak orzechy włoskie, bakalie, skórka pomarańczy czy 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
* szczypta soli

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj sobie 20 cm keksówke ja wykorzystałam sylikonową jeżeli takiej nie masz wyłóż papierem do pieczenia. Utrzyj wybrany tłuszcz z cukrem około 3 minut następnie dodaj jajko, skórkę pomarańczy i rozgniecione widelcem banany. Przesiej mąke, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Jeżeli zastępujesz jajko dodaj do składników sypkich nasion babki płesznik. Wymieszaj wszystko energicznie i przełoż do keksówki. Piecz 50-60 minut. Smacznego!

Photo: http://www.instagram.com/madame_francis_kitchen

Recipe: http://www.napolslodko.com

Dodaj komentarz