Francuski croissant w domowym zaciszu.

W domowych warunkach nie łatwo o idealne croissant. Najlepiej smakują tylko z masłem i odrobiną kwaśnej konfitury. W porównaniu z oryginalnym przepisem wprowadziłam tylko jedną zmianę. Ponieważ zawsze zostają skrawki ciasta wykorzystuje je do następnego ciasta na croissant. Oh już czuję ich smak. Zaraz wylądują na moim talerzu. Już tylko 3 dni procesu i będę mogła się Wami cieszyć.

Poniżej znajdziesz parę propozycji smarowideł. Jedno z lepszych dla mnie to karmel. Cóż za boskie powitanie dnia.


Czas przygotowania: proces potrwa 3 dni

Porcja: 12

Składniki na zaczyn:

  • 85 g mąki pszennej typ 600-750
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • ¼ łyżeczki drożdży instant

Przepis od:


Etap I

Kawałek ciasta z poprzedniego razu przekładam ze zamrażarki do lodówki na noc. Drożdże dodaję do mleka, a następnie mieszam z mąką. Gotowy przykryty zaczyn odstawiam na minimum 8 godzin w temperaturze pokojowej najlepiej na całą noc. Oczywiście jeżeli nie masz odpadów ciasta i robisz je po raz pierwszy pomiń jego odmrażanie i wykonaj tylko zaczyn.

Etap II

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 220 ml mleka pełnotłustego
  • 50 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka drożdży instant

Następnego ranka. Przesiewam mąkę, dodaję zaczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Ja nie posiadam miksera planetarnego i przygotowuję ciasto ręcznie. Jest to zdecydowanie możliwe lecz męczące. Jeżeli posiadasz taki mikser ominie Cię najgorsze. W mikserze wyrabiaj ciasto około 10 minut, a ręcznie 3 razy tyle. Gotowe ciasto wkładam do na oliwionego naczynia. Miskę zabezpieczam folią i odstawiam aż ciasto wyrośnie na 2 godziny. Następnie wykładam ciasto na opruszony mąką stół i wałkuje na kwadrat o boku 30 cm. Przykrywam szczelnie i wkładam do lodówki na 1-2 godziny.

Składniki na plat maślany i glazurę:

  • 270 g masła
  • 1 jajko + łyżka kremowki

Na papierze do pieczenia narysuj ołówkiem kwadrat o boku 18,5 cm. Masło pokrój na kawałki i wyłóż nim środek kwadratu. Nałóż na masło jeszcze jeden kawałek papieru. Bij po maśle za pomocą wałka. Złóż rogi z każdej strony i uderzaj wałkiem dopóki nie otrzymasz idealnego kwadratu. Następnie wstaw płat masła do lodówki.

Etap III

Ciasto i płat maślany wyjmuje z lodówki. Na środek ciasta układam masło. Każdy z boków zawijam do środka kwadratu. Masło powinno być całkowicie ukryte. Teraz już możemy przejść do laminowania.

I Laminowanie

Kwadrat wałkuje na prostokąt o rozmiarze 20 x 60 cm. Składam na trzy jak na poniższym zdjęciu. Szczelnie zabezpieczam folią i odkładam do lodówki na godzinę.

II Laminowanie

Ciasto ponownie wałkuje na prostokąt o rozmiarze 20 x 60 cm. Składam na trzy jak na powyższym zdjęciu. Szczelnie zabezpieczam folią i odkładam do lodówki na godzinę.

III Laminowanie

Ciasto jeszcze raz wałkuje na prostokąt o rozmiarze 20 x 60 cm. Składam na trzy jak na powyższym zdjęciu. Szczelnie zabezpieczam folią i odkładam do lodówki na godzinę.

Etap IV

Ciasto wałkuje na prostokąt 25 x 70 cm. Każdy rogal u podstawy powinien mieć 10 cm. Dzielimy ciasto na 12 rogalików. Każdy croissant nacinamy u podstawy na głębokość 2 cm. Zawijamy tak jak na tym filmie. Odstawiamy do napuszenia potrwa to jakieś 2-2,5 godziny.

Etap V

I tak przyszedł czas pieczenia naszych croissant. Teraz wybór należy do ciebie możesz od razu przejść do pieczenia lub odstawić rogale do rana. Pamiętaj aby je dokładnie zabezpieczyć folią. Rano piekarnik rozgrzewam do 200°C. Na spodzie piekarnika umieszczam naczynie z gorącą wodą. Każdy rogal dokladnie smaruje glazurą. Piekę po 6 sztuk croissant na porcję przez 20 minut następnie obracam blachę i piekę je kolejne 6 minut. Piekę je zawsze rano, bo zapachu jakie roznoszą po domu nic nie zastąpi. Pycha!

Życzę wszystkim powodzenia. Croissant to nie prosty wypiek. Chodź uważam że każdy jest w stanie sobie z nimi poradzić jak będzie mieć chęci. Wierzę w Was!


Wpadnij również na mój Instagram 🤗


Reklama

2 komentarze Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s