Świeży, gorzkawy smak liści mniszka połączony z chrupkim rzodkiewkami. Makaron maccheroni stworzył z tymi składnikami idealne połączenie. Bardzo wiosenne dane zwieńczone płatkami mniszka lekarskiego.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2
Składniki:
- 160 g rzodkiewki
- pęczek liści mniszka mogą być również liście szpinaku, rzodkiewek lub pokrzywy
- mala cebulka lub szalotka
- mały ząbek czosnku
- miodek
- sól, pieprz, płatki chili
- 1/3 szklanki wina
- 15 g masła
- ser twardy
- 200 g makaronu, u mnie domowe maccheroni 👇
1. Postaw wodę na makaron. Rzodkiewki przekrój na cztery. Zacznij je smażyć na oliwie. Następnie pokrój cebulkę i dodaj do rzodkiewki. Umyj liście mniszka.
2. Wrzuć makaron. Posiekaj liście i czosnek, dodaj do rzodkiewki. Dopraw wszystko i polej miodkiem. Smaż minute, a następnie zalew winem i odparuj je.
3. Na patelnię dodaj makaron, ser i masło. Mieszaj do pojednania. Możesz poprawić konsystencję za pomocą wody z makaronu.
4. Podawaj posypane twardym serem i płatkami mniszka lekarskiego. Pycha!
Wpadnij również na mój Instagram 🤗