Makaron z rzodkiewką i liściami mniszka lekarskiego.

Świeży, gorzkawy smak liści mniszka połączony z chrupkim rzodkiewkami. Makaron maccheroni stworzył z tymi składnikami idealne połączenie. Bardzo wiosenne dane zwieńczone płatkami mniszka lekarskiego.


Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 2

Składniki:

  • 160 g rzodkiewki
  • pęczek liści mniszka mogą być również liście szpinaku, rzodkiewek lub pokrzywy
  • mala cebulka lub szalotka
  • mały ząbek czosnku
  • miodek
  • sól, pieprz, płatki chili
  • 1/3 szklanki wina
  • 15 g masła
  • ser twardy
  • 200 g makaronu, u mnie domowe maccheroni 👇


1. Postaw wodę na makaron. Rzodkiewki przekrój na cztery. Zacznij je smażyć na oliwie. Następnie pokrój cebulkę i dodaj do rzodkiewki. Umyj liście mniszka.

2. Wrzuć makaron. Posiekaj liście i czosnek, dodaj do rzodkiewki. Dopraw wszystko i polej miodkiem. Smaż minute, a następnie zalew winem i odparuj je.

3. Na patelnię dodaj makaron, ser i masło. Mieszaj do pojednania. Możesz poprawić konsystencję za pomocą wody z makaronu.

4. Podawaj posypane twardym serem i płatkami mniszka lekarskiego. Pycha!


Wpadnij również na mój Instagram 🤗


Dodaj komentarz