Znajomy teścia ma swoją pasiekę i co roku robimy u niego zapasy miodu. Tym razem teść pokazał mi mieszankę zwaną super miodem. Składa się ona z miodu, pierzgi oraz pyłku pszczelego. Zaciekawiona poszukiwałam więcej informacji w polskim internecie. I tak trafiłam na stronę Pana tabletki. Znajdziecie tam obszerny materiał na temat każdego z poszczególnych składników powyższej mieszanki oraz samego turbo miodu.
Pan tabletka proponuje inne proporcje niż znajomy teścia z pasieki. Nasza mieszanka zawiera więcej pyłku niż pierzgi. Wybór miodu zależy od Was. My używamy gryczany, lipowy lub wielokwiatowy.
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: duży słoik
Składnik:
- 90 g pierzgi lub propolisu
- 120 g pyłku pszczelego
- słoik 0,5 miodu, mój ważył 620 g
- dodatki: kardamon, cynamon, imbir lub owoce liofilizowane
Artykuł warty przeczytania na ⤵️
1. Zetrzyj, pokrój lub zmiel drobno pierzgę. Pyłek również zmiel lub zostaw w całości. My zostawiamy ponieważ porcję miódu zalewamy wodą i wypijamy rano. Wtedy pyłek rozpuszcza się i jest całkowicie przyswajalny.
2. Miód bardzo ostrożnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej nie przekraczając 40°C. Miód, pyłek, pierzgę oraz dodatki mieszamy dokładnie. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
3. Stosujemy 1 łyżkę dziennie dla dorosłej osoby. Najlepiej zacząć jednak od łyżeczki dziennie i obserwować nasz organizm. Naszą mieszankę przyjmuj również zachowując rozsądek i w przerwach. Pan tabletka też proponuję stosowanie turbo miodu w cyklach.
tydzień stosowania – 2 tygodnie przerwy
2 tygodnie stosowanie – 4 tygodnie przerwy
Stosowanie z umiarem wyjdzie tylko na dobre. Turbo miód wspomoże budowanie w jesienno zimowy czas naszej naturalnej odporności. Poza tym jest polecany przy chorobach jelit, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, anemii, braku apetytu, czy zmęczeniu. Jednak należy pamiętać że nie ma magicznych środków, a turbo miód nie jest rozwiązaniem na wszystko.
Jedynym złotym środkiem jest umiar.
Wpadnij również na mój instagram 🤗