Zasmażane buraczki ze śliwkami. Polskie klasyki!

Były cząstki kurczaka w sosie własnym, a w połączeniu z nimi uwiebiam buraczki. O zdecydowanym smaku śliwkowo-wędzonym. Najlepsze na ciepło więc zawsze warto je podgrzać. Jeżeli mamy pieczone buraki zawsze w lodówce zajmie Wam to wszystko 15 minut. Raz, dwa, trzy robimy!


Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie buraków

Porcja: 4-5

Składniki:

  • 400 g upieczonych uprzednio buraków
  • 50 g jabłka
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • sok z cytryny lub wybrany ocet
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Podawaj z:


1. Cebulę kroje, jabłko i upieczone buraki ścieram na tarce. Wrzucam wszystko na patelnie i smaże 3 minuty.

2. Dorzucam śliwki, ocet, miód i doprawiam solą oraz pieprzem. Dolewam 100 ml wody i smaże 5 minut.

3. Możesz oczywiście zrobić zasmażkę i dodać więcej oleju na początku jeżeli twoja patelnia tego wymaga. Wolę dodać na koniec w tym wypadku. Na koniec dodaje 2 łyżki oliwy z oliwek i podaje. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram i tiktok🤗

https://www.instagram.com/p/CeGMSGKswOA/?igshid=YmMyMTA2M2Y=