Klasyczny obiad w polskich domostwach. Zajadalismy się tymi pysznymi warzywami w każdym etapie naszego życia. To kolejne z tych dań które nas łączy. Chyba jeden z najlepszych bez mięsnych obiadów jakie znam.
Wszystko tu niesamowicie pasuję do siebie. Już nie mogę się doczekać młodziutkich ziemniaków. Fasolka pochodzi z naszych tegorocznych zbiorów. Pięknie zachowała świeżość. Jajka domowe z pewnego źródła i pyszna mizeria. Ten obiad to esencja polskiego domu.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 2
Składniki:
* 6 małych ziemniaków
* 2 garści fasolki szparagowej
* 2 jajka
* koperek
* sól, pieprz, płatki chili
* masło
* bułka tarta
Mizeria:
* 2-3 ogórki gruntowe
* sok z cytryny
* sól, pieprz i szczyptą cukru
* jogurt grecki
1. Ziemniaki obieram i kroję na 4. Gotuję z dodatkiem soli. Fasolkę gotuję z dodatkiem soli.
2. Ogórki kroję na paski za pomocą obieraczki do ziemniaków i mieszam z 2 łyżkami jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiam do lodówki.
3. Fasolkę odcedzam dodaje do niej 2 łyżki bułki tartej i kawałek masła. Doprawiam chili i solą. Jajka wrzucam na patelnie z powłoką. Posypuję solą, chili i koperkiem.
4. Ziemniaki odcedzam. Dodaje kawałek masła i 2 łyżki koperku. Mieszam dokładnie i ewentualnie doprawiam solą. Kiedy jajko będzie gotowe podajemy je z ziemniakami, fasolką i mizeria. Pycha!
Wpadnij również na mój instagram 🤗
Szybki pyszny obiadek, który zawsze je się ze smakiem 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zgadzam się taki polski comfort food ☺️☺️☺️
PolubieniePolubienie