Jajko, fasolka, ziemniaki i mizeria. Polskie klasyki!

Klasyczny obiad w polskich domostwach. Zajadalismy się tymi pysznymi warzywami w każdym etapie naszego życia. To kolejne z tych dań które nas łączy. Chyba jeden z najlepszych bez mięsnych obiadów jakie znam.

Wszystko tu niesamowicie pasuję do siebie. Już nie mogę się doczekać młodziutkich ziemniaków. Fasolka pochodzi z naszych tegorocznych zbiorów. Pięknie zachowała świeżość. Jajka domowe z pewnego źródła i pyszna mizeria. Ten obiad to esencja polskiego domu.


Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 2

Składniki:

* 6 małych ziemniaków

* 2 garści fasolki szparagowej

* 2 jajka

* koperek

* sól, pieprz, płatki chili

* masło

* bułka tarta

Mizeria:

* 2-3 ogórki gruntowe

* sok z cytryny

* sól, pieprz i szczyptą cukru

* jogurt grecki


1. Ziemniaki obieram i kroję na 4. Gotuję z dodatkiem soli. Fasolkę gotuję z dodatkiem soli.

2. Ogórki kroję na paski za pomocą obieraczki do ziemniaków i mieszam z 2 łyżkami jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiam do lodówki.

3. Fasolkę odcedzam dodaje do niej 2 łyżki bułki tartej i kawałek masła. Doprawiam chili i solą. Jajka wrzucam na patelnie z powłoką. Posypuję solą, chili i koperkiem.

4. Ziemniaki odcedzam. Dodaje kawałek masła i 2 łyżki koperku. Mieszam dokładnie i ewentualnie doprawiam solą. Kiedy jajko będzie gotowe podajemy je z ziemniakami, fasolką i mizeria. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗


2 komentarze Dodaj własny

  1. Szybki pyszny obiadek, który zawsze je się ze smakiem 😉

    Polubione przez 1 osoba

    1. madamefranciskitchen pisze:

      Zgadzam się taki polski comfort food ☺️☺️☺️

      Polubienie

Dodaj komentarz