Naleśniki z buraków po barszczu!

Dziś pierwszy przepis z serii zero waste po świętach. Zostaje zawsze pełno pysznych warzyw po wigilijnym barszczu. Dzisiaj wykorzystałam je do zrobienia wytrawnych naleśników. Wyszły znakomite, nasycone kolorem i smakiem buraków. I to po mimo tego, że buraki uprzednio były wykorzystane w barszczu.

Podałam je z jajkiem, kremowym mazidłem serkowym, smażonymi pieczarkami które idealnie się wpasowały. A wszystko posypane liści selera i szczypiorkiem dla chrupkości. A Wy jakbyście je podali?


Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

* zrób ciasto na naleśniki, z tego przepisu

* pure z buraków po barszczu, wykorzystuję pokrojone buraki nie tarte

* Przepis na rubinowy barszcz wigilijny.

Dodatki:

* jajka

* serek typu łaciaty wymieszany z jogurtem

* smażone pieczarki

* szczypiorek i liście selera


1. W przepisie naleśnikowym część płynów (woda+mleko) zastąp pure buraczanym. Ilość reguluj wedle uznania. Kolor też będzie inny w zależności od ilości dodanego pure. Smaż naleśniki na patelni do naleśników po 1-2 minucie z każdej strony. Po paru naleśnikach wyczujesz ile czasu potrzebują i jaki gaz jest odpowiedni.

2. Podsmaż pieczarki na łyżce oleju i dopraw je solą. Naleśnik posmaruj serkiem wymieszanym z jogurtem. Jajko włóż ostrożnie do wrzącej wody i gotuj 6 minut do usyskania efektu ze zdjęcia. Naleśniki podawaj z serkiem, smażonymi pieczarkami, jajkiem i szczypiorkiem. Pycha!


Wpadnij również na mój instagram 🤗

2 komentarze Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s