Kokosowa panna cotta z sosem mango.

Prosty deser który dłużej zastyga niż się przygotowuję. Klasycznie panna cotta z włoskiego gotowana śmietana jest wykonana z kremówki. Dzisiaj wersja z mleczka kokosowego. Weganie mogą zastąpić żelatynę agar agar i będzie to deser w pełni wegański. Mi zabrakło agaru i wykorzystałam żelatynę. Dodatki są nieskończone i możecie skomponować Waszą panna cotta wedle gustu. U nas dzisiaj prosty dodatek mango które idealnie pasowało do kokosowego posmaku mleczka.


Czas przygotowania: 10 minut + oczekiwanie 3 godziny

Porcja: 4 po 100 ml lub jedna duża

Składniki:

* 400 ml mleczka kokosowego

* 2 łyżeczki żelatyny lub agar agar

* cukier kokosowy lub inne słodzidło

* szczypta soli

* dodatki: mango i maliny


1. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw na 10 minut aż napęcznieje.

2. W garnuszku podgrzej mleczko kokosowe. Żelatynę rozpuść w mikrofali przez 10-15 sekund. Następnie połącz z mleczkiem kokosowym nie doprowadzając do wrzenia.

3. Dodaj wybranego słodzidła i szczyptę soli. Do wybranych foremek wlej masę kokosową. Odstaw do lodówki na około 3 godziny. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj zblendowane mango na sos plus maliny.

Wpadnij również na mój instagram 🤗

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s