Domowy sok jabłkowy na zimę.

W lecie zamykamy wszystkiego jego smaki w słoikach. Aby następnie cieszyć się jego smakiem w krótkie zimowe dni. Tego roku jabłonki obficie rodzą. Postanowiliśmy dodatkowo zrobić sok z jabłek. Nie potrzebował ani grama cukru i bez niego taki sok bardzo dobrze się konserwuje. Polecam zrobić chodź parę słoików, a potem rozbawiać.


Czas przygotowania: zależy od ilości wykorzystanych jabłek

Składniki:

* jabłka

* sokowirówka


1. Mamy szczęście mając własne jabłonki jeżeli ich nie masz w ogródku zapoznaj się z jabłonkami sąsiadów lub zaufanych sprzedawców.

2. Zebrane jabłka dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki zostawiając skórkę. To w niej jest najwięcej witamin.

3. Wyciśnij sok z jabłek za pomocą sokowirówki. Odstaw w garnku na 30-45 minut.

4. Dokładnie umyj pokryki oraz słoiki. Następnie je wyparz. Zdejmij pianę utworzoną na powierzchni soku. Zagotuj sok z jabłek i jeżeli powstanie nadal piana usuń ją. Na dole będzie zawsze naturalny osad.

5. Gorącym sokiem napełniaj słoiki. Zakręć dokładnie i pasteryzuj do 20 minut. Gotowe przetwory przechowuj w piwnicy.

Jeden komentarz Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s