Domowy makaron caserecce.

Robienie własnoręcznie wszelakich ciast na pierogi, bułeczki czy chleb jest takie satysfakcjonujące. Jednak u mnie największą radość sprawia mi robienie makaronów. Uwiebiam każdy rodzaj, format oraz przeróżne mąki z których są robione. Caserecce zawsze kupowaliśmy gotowe i jest to jeden z najlepszy formatów jak dla nas. Wszystkie formaty oprócz spaghetti i penne robię sama. I przyszedł czas na piękne caserecce. Dłonie w ciasto i zabieramy się do roboty!

Porcja dla: 3 osób

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

* 300 g mąki semola rimacinata di grano duro

* 150 ml letniej wody


1. Wysyp mąke na stolnicę.

2. Dodaj stopniowo wodę i mieszaj z mąką.

3. Zagniataj masę przynajmniej 10 minut. I odstaw na 30 minut owinięta folią lub bawełnianą szmateczką.

4. Odkrój kawałek ciasta i wałkuj na cienkie ruloniki następnie krój na 3-4 cm kawałki.

5. Do nadania formy makaronu będziesz potrzebować patyczka do szaszłyków lub druta ze starego parasola albo taki do tkania czyli szydelko. A tak naprawdę trzeba skoczyć do garażu i na pewno się coś odpowiedniego znajdzie.

Pod lekkim kątem wałkuj drutem kawałki ciasta. Kontynuuj z resztą ciasta tak samo.

Najfajniejsze jest to iż każdy kawałek jest inny. Nie perfekcyjny jak z fabryki. Twój makaron jest autentyczny, a to dodaje smaku! Przechowuj w lodówce pod przykryciem max 2 dni, ale u nas nigdy tak długo nie stoi. Poniżej zapraszam na prostą propozycję podania. Smacznego!

Caserecce z brokułami.

* Caserecce z powyższego przepisu

* 300 g brokuła

* 2 ząbki czosnku

* sól, pieprz, płatki chili

* 2-3 łyżki oliwy z oliwek

* parmezan ile starczy 😬


1. Zagotuj wodę na makaron.

2. Podziel brokuł na małe różyczki. Ugotuj brokuł al dente w tej samej wodzie w której będziesz gotować makaron.

3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek oraz płatki chili. Kiedy brokuł będzie gotowy połowę zblenduj, a resztę wrzuć na patelnie.

4. Posól wodę i wrzuć makaron. Potrzebuję on 5-6 minut do gotowości al dente. Gotuj 4 minuty następnie makaron dodaj na patelnie. Zostaw szklankę wody z makaronu do korygowania konsystencji.

5. Dodaj pare łyżek parmezanu lub pecorino. Wymieszaj wszystkie składniki dolewaj po trochu wody z makaronu do kremowej konsystencji. Gotuj ok. minuty nie przeciągaj. Podawaj z parmezanem, płatkami chili oraz świeżo zmielonym pieprzem!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s