Pesto z liści rzodkiewki z kluskami śląskimi oraz smażonymi rzodkiewkami.

Piękne rzodkiewki patrzą na nas z każdego targowego stoiska. Dzisiaj wykorzystamy je w pełni. Liście rzodkiewki są bardzo smakowite. Można dodawać je do zup czy właśnie zrobić pesto. Smażone lub pieczone rzodkiewki jak to określił mąż smakują jak mięso. Chodz nie mógł określił jak dokładnie smakują. Najważniejsze, że dla nas smakowały cudownie. Możecie kluski zastąpić makaronem. Na pewno taki makaron jako kwintesencja rzodkiewki będzie znakomity.

Pesto:

* liście pęczka rzodkiewek

* 30 g migdałów, orzechów lub słonecznika

* 30 g sera dojrzewającego

* oliwa z oliwek

* sól, pieprz

* mały ząbek czosnku

* ewentualnie 0,5 pół łyżeczki miodu

Smażone rzodkiewki:

* pęczek rzodkiewek

* łyżeczka miodu

* pół łyżeczki octu balsamicznego

* 1 łyżeczka oliwy

*sól, pieprz

* łyżka masła

* szczypiorek


Liście umyj i zblenduj z resztą składników lub rozgnieć w moździerzu. Ilość oliwy zależy od twoich preferencji i jaką koncystencje chcesz uzyskać. Przechowuj w słoiczku 2-3 dni albo bez dodatku sera do 10 dni.

Umyj rzodkiewki i pokrój na ćwiartki. Przypraw octem, miodem, oliwą, solą oraz pieprzem.

Podgrzej patelnie. Smaż na średnim ogniu rzodkiewki 2-3 minuty.

Dodaj dwie pokrojone łodygi szczypiorka wraz z cebulką i łyżką masła. Smaż 30 sekund.

Rzodkiewki podawaj z kluseczkami polanymi pesto.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s