Uroki wiosny! Zacne śniadanie w ogródku.

Poranek pachnie świeżym batonem, a na targu znalazłam znakomity ser u tak zwanych babek. Przy okazji babka miała także przepiękne rzodkiewki i jak tu ich nie zabrać ze sobą? Z liści zrobię pesto, ale same rzodkiewki skończyły dziś razem ze szczypiorkiem w twarogu. Każdy z nas w rodzinie uwielbia te połączenie może dzisiaj i Ty się skusisz?

Porcja dla 3 osób

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

* 300 g twarogu, najlepiej kupiony u babek lub domowy

* szczypiorek

* rzodkiewki

* sól i świeżo mielony pieprz

* pomidor, ogórek gruntowy

* 3 jajka


1. Zagotuj wodę z szczyptą soli. Umyj i sparz wrzątkiem jajka. Wkładaj łyżką jajka do gotującej się wody i gotuj niecałe 5 minut. Odlej wodę i zalej zimną. Odstaw na minutę.

2. Pokrój drobno rzodkiewki i szczypiorek wymieszaj z twarogiem. Ilość zależy od twoich preferencji możesz dodać mniej czy więcej rzodkiewki. Jeżeli chcesz rozrzedzić trochę konsystencje twarogu dodaj śmietany, ale mój twaróg był super miękki prawie jak ricotta. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Jajka obierz, przekrój na pół oprósz solą i szczypiorkiem. Pokrój ogórek, pomidor, rzodkiewki i baton. Jeżeli możesz zjeść takie śniadanie w ogrodzie przy herbacie to twój dzień zacząć się lepiej nie mógł!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s