Schabowy z kością, pieczone ziemniaki i tegoroczne domowe buraczki!

Minął już rok od kiedy jedliśmy w domu schobawego więc przyszedł już czas na niego. Była ochota tak i pojawił się na stole w towarzystwie ziemniaków i domowych buraczków. Takie pyszne buraczki jak i inne przetwory robię co roku. Służą nam całą zimę i wiosnę. Schabowy królem Polskich stołów niedzielnych u nas niecodzienne gość lecz bardzo wyczekiwany!

Marynowanie:

* 2 kilku cm kawałki schabu z kością

* 1 duża cebula

* mleko

* sól, pieprz

Panierowanie:

* bułka tarta

* 2 jajka + 4 łyżki mleka

* 2 łyżki kaszy mannej + 80 g mąki

Dodatkowo:

* smalec lub olej

Ubij kotlety na wybraną grubość. Jedni lubią grubsze drudzi bardzo cienkie. Pokrój cebulę na pióra. Przypraw kotlety solą oraz pieprzem. Włóż do naczynia i przekładaj warstwami z cebulą. Zalej mlekiem aby przykryło kotlety. Zostaw w lodówce do następnego dnia.

Przed panierowaniem mięso osusz i odstaw aby miało temperaturę pokojową. Panieruj najpierw w mące wymieszanej z kaszą manną, potem w jajkach z mlekiem i na końcu w bułce tartej.

Smaż kotlety na smalcu lub oleju przez parę minut z każdej strony. Wieprzowinę można już spożywać powyżej 63 °C. Najlepiej nie przesmażać powyżej 72°C mięso traci potem wszystkie soki. Jeżeli chcesz być dokładny użyj termometru. Po paru kotletach już nabierzesz wprawy i będziesz smażyć na oko. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s