Schab na kanapki pieczony w majeranku

Za parę dni będzie Wielkanoc na Ukrainie. I właśnie do pieca ląduje pierwszy schab, który wyląduje na naszym stole. Jest bardzo prosty w wykonaniu i znakomity w smaku. Wystarczy kawałek mięsa z dobrego chowu, trochę majeranku i gotowe. Zapraszam Was do spróbowania własnej wędliny, która idealnie się kroi.

* 2 łyżki majeranku

* 2 łyżki soli

* 1 liść laurowy

* 5 kulek ziela angielskiego

* 1 kg schabu

* 3-4 ząbki czosnku

Oczyszczam schab z błonek. Nacieram majerankiem, solą dorzucam ziele angielskie, czosnek i liść laurowy. Tak natarte mięso zostawiam w lodówce na min 12 godzin. Jeżeli macie możliwość możecie przewrócić schab raz czy dwa i masować w międzyczasie.

Przed zaplanowanym pieczeniem wystaw mięso z lodówki aby mialo temperaturę pokojową. Możesz związać twój kawałek mięsa sznurkiem.

Włóż mięso do rękawa do pieczenia. Zwiąż luźno i zrób kilka małych dzirek aby para miała gdzie uciekać.

Włóż do zimnego piekarnika. Włącz piekarnik na 180°C i piecz 1 godzinę na kilogram mięsa. Wieprzowinę można już spożywać powyżej 63 °C. Najlepiej nie przesmażać czy piec powyżej 72°C mięso traci potem wszystkie soki. Sprawdźcie temperaturę już po 45 minutach. Użyj termometru aby kontrolować temperaturę. Gotowy schab zostaw do ostygnięcia, a najlepiej odstaw na noc do lodówki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s