Kremowa zupa marchewkowa z soczewicą!

Deszczowa wiosna nas nachodzi. Może przynajmniej plony będą obfite. Już czuję tę piękne, chrupiące i słodkie marchewki. A z ich liści będzie smakowite pesto. Narazie pozostały jeszcze stare, ale zupie z nich niczego nie brakuje. Podrasowana soczewicą niezwykle kremowa i smakowitą!

Przepis dla 4 osób.

Składniki:

* około 400 g marchewki

* 100 g czerwonej soczewicy

* 1 litr bulionu warzywnego

* 200 ml passata di pomodoro

* gałązka rozmarynu

* 2 ząbki czosnku

* 3 łyżki oliwy

* sól, pieprz

* zioła prowansalskie łyżeczka, papryka słodka łyżeczka, szczypta cynamonu 

Dodatki:

* płatki chili

* jogurt naturalny lub wegan

* pestki dyni

* pieczywo

Nagrzej piekarnik do 200°C. Umyj marchewki dopraw solą, łyżką oliwy, dodaj rozmaryn i czosnek. Zawiń i piecz do miękkości około 45 minut. Warzywa pieczone w taki sposób mają bardziej nasycony smak. Kiedy coś piekę dorzucam różne warzywa i przy okazy się pieką.

Podgrzej bulion. Pokrój cebulę byle jak i tak zupę będziemy blendowac. Podsmażaj na 2 łyżkach oliwy.

Dodaj soczewice, passate oraz przyprawy. Podsmażaj 2-3 minuty.

Dodaj zawartość patelni do bulionu. Gotuj na małym ogniu do gotowości soczewicy. Odpakuj marchewki, wyjmij czosnek z łupin i dorzuć do zupy. Zblenduj na krem.

Podawaj z kleksem jogurtu, pestkami dyni oraz płatkami chili! Ja również wykroiłam plasterek marchewki którą karmelizowalam na patelni. Cudnie smakuje, ale i prezentacja jest efektowna!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s