Buraczane tagliatelle z młodą kapustą, szałwią i migdałami.

Polska burakiem stoi więc okraszamy dziś nim włoski makaron. Szałwia jest niesamowita dodaje smaku dziczyzny, a migdały chrupkości. Idealne połączenie którego musicie zdecydowanie spróbować!

Składniki:

* 200 g mąki

* 50 g semola rimacinata

* 1 jajko

* 1 mały burak, 100 g. Uprzednio u pieczony.

* 100 g młodej kapusty

* 6 listków szałwi

* 6 migdałów lub równowartość płatków migdałowych

* sól, pieprz, płatki chili

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* 3 łyżki grana padano

* 1 łyżka masła

Przesiej mąki do miski. Zblenduj buraka z jajkiem i dodaj do mąk. Stopniowo wprowadzaj buraka, a kiedy masa będzie już stała przejdź na stolnicę. Jeżeli czujesz potrzebę możesz podsypywać delikatnie mąką. Wyrabiaj ciasto około 10 minut.

Następnie owiń folią i odstaw na 30 minut.

Rozwałkuj cienko makaron, odstaw płat na chwilę aby trochę wyschnął, zawiń i pokrój w wybrany format. U nas były to tagliatelle których szerokość wariuje od 6 do 8 mm.

Nastaw wodę na makaron i posól. Pokrój kapustę i migdały. Podgrzej patelnie i podpraż na niej migdały następnie odłóż. Wlej oliwę na patelnie i wrzuć kapustę smaż na lekkim ogniu do momentu kiedy będzie al dente. Poszatkuj szałwię i wrzuć do kapusty.

Zetrzyj ser, a makaron wrzuć do wody będzie potrzebował jakieś dwie minuty. Odstaw pół szklanki wody z makaronu na bok.

Wrzuć makaron do kapusty, dodaj również masło, ser, płatki chili i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Reguluj konsystencje wodą z makaronu. Wymieszaj i nie gotuj dłużej niż minute aby makaron został al dente. Podawaj posypany migdałami.

2 komentarze Dodaj własny

    1. madamefranciskitchen pisze:

      Dziękuję bardzo! Nowa kompozycja która Nam zdecydowanie wyszła 😊

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s