Ekspresowa zupa z fasolki szparagowej.

Dziś nasz dzień okrasza zimny obfity deszcz i tylko ciepła sycąca zupa może poprawić humor. Robię różne buliony na bieżąco, porcjonuje i mrożę więc starcza go na parę tygodni. Jest to bardzo pomocne oraz przyspiesza czas przygotowania zup. Dzisiaj prosta klasyczna zupa z fasolki szparagowej której smak zna każdy z nas.

Składniki:

* 1,2 litr bulionu warzywnego

* 150 g ziemniaków

* 80 g marchewki

* 200 g fasolki szparagowej

* 1 mała cebula, 1 mały ząbek czosnku

* świeży koperek

* sól, pieprz

* 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki kurkumy

* 3 łyżki oleju lub oliwy

* 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany na osobę

Podgrzej bulion. Pokrój wszystkie warzywa.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Podsmaż pokrojoną cebulę na małym ogniu.

Dodaj ziemniaki, przyprawy i smaż dalej 2-3 minuty.

Dorzuć marchewkę, czosnek oraz fasolkę jeżeli używasz świeżej, a jak mrożonej patrz poniżej. Smaż jeszcze minutę.

Wrzuć zawartość patelni do bulionu i gotuj do gotowości ziemniaków. Pod sam koniec gotowania wrzuć fasolkę mrożona potrzebuje z 2 minuty. Pokrój drobno koperek i wymieszaj z łyżką oleju.

Dopraw zupę solą. Podawaj z jogurtem i polaną oliwą koperkową.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s