Pieczona owsianka brownie.

Śniadanie idealne aby zabrać je ze sobą gdziekolwiek. Bardzo proste w przygotowaniu, ale lubię je przede wszystkim ze względu na ilość możliwych wariacji. Uwielbiam zdecydowanie wersję brownie jest w moim top 3 może i w twoim zagości!

Składniki:

* 100 g płatków owsianych górskich

* 100 g płatkow owsianych drobnych

* szczypta soli

* 2 łyżki kakao

* 30 g orzechów włoskich

* 2 łyżki rodzynek

* 2 łyżki miodu

* 1 łyżka oleju kokosowego

* 2 jajka

* 150 ml mleka

* 50 g czekolady, u mnie 72%

* 80 g daktyli

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zalej gorąca wodą daktyle. Rozpuść olej kokosowy z czekoladą wystarczy 30 sekund w mikrofali. Wbij jajka do czekolady i dokładnie wymieszaj.

Do większej miski wsyp płatki owsiane, kakao, miód, orzechy, rodzynki i sól.

Wymieszaj razem masę czekoladową i płatki z dodatkami. Następnie dodaj mleko oraz wodę z daktyli. Wymieszaj dokładnie masę, a daktyle zblenduj dokładnie. Jeżeli wolisz słodsze śniadanie możesz dodać więcej słodzidła. Wylej owsiankową masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładaj łyżeczką zblendowane daktyle na masę i rób szlaczki po owsiance.

Piecz przez około 25 minut. Przechowuj w lodówce zamknięte w szczelnym pojemniku przez 3 dni.

Świetnie smakuje na zimno, ale na ciepło jest doskonała. Może masz w pracy mikrofale wrzuć twoją owsianke na 25-45 sekund. Zapach rozniesie się po całym biurze tylko uważaj na podkradaczy!

2 komentarze Dodaj własny

  1. wedelka pisze:

    Idealny pomysł na śniadanie 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  2. madamefranciskitchen pisze:

    Dziękuję bardzo! 🤗

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s