Twarogowa tarta okraszona pomidorami.

Świetna tarta z pomidorami które podkręcają jej smak. Ciasto doskonale utrzymuje swoją formę i nie trzeba go wcześniej podpiekać. Ideał! Rach ciach i gotowe.

Składniki na ciasto:

* 200 g mąki

* 100 g masła

* 65 g twarogu albo twarożku naturalnego

* 0,5 łyżeczki soli

Rozkrusz masło z przesianą mąką jak przy robieniu kruszonki lub posiekaj nożem. Dodaj twaróg oraz sól. Szybko połącz w kule i odłóż do lodówki na 30-60 minut.

Farsz:

* 2 pomidory

* 1 łyżka oliwy

* 1 ząbek czosnku

* trochę natki pietruszki i parę gałązek tymianku

* twaróg 250 g

* 1 jajko

* 50 ml mleka

* 50 g parmezanu lub innego sera dojrzewającego

* sól, pieprz,

Zblenduj twaróg, mleko i jajko. Dopraw masę listkami tymianku, pieprzem, solą oraz 30 g parmezanu .

Poszatkuj pietruszkę oraz czosnek dodaj oliwę i sól. Pokrój pomidory i nasmaruj je mieszanką.

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Rozwałkuj ciasto pozostawiając kilkucentymetrowy rant.

Następnie wylej farsz na ciasto dodaj pomidory i posyp pozostałym parmezanem. Piecz przez około 35-45 minut.

Zajadać od razu lub na zimno także znakomita. Smacznego!

Zdjęcia: @madamefranciskitchen

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s